Zvonko Festini

Prije godinu dana iznenada nas je napustio naš prijatelj, učitelj, kolega, glumac i redatelj, zaljubljenik u lutke i lutkarstvo – Zvonko Festini. Učili smo od njega i radovali se radu na predstavama s njim. Bio je dugogodišnji prijatelj Lutkarskoga kazališta Mostar gdje je režirao našoj publici omiljene predstave koje su doživjele veliki broj repriznih izvođenja:

Tigrić (premijera 2000.) – 399 repriza

Pinokio (premijera 2002.) – 207 repriza

Betlehemska crna ovca (premijera 2004.) – 186 repriza

Kad se ženi kralj Vrdalj (premijera 2007.) – 181 repriza

Šuma Striborova (premijera 2009.) – 163 repriza

Mačak u čizmama (premijera 2013.) – 141 repriza

Čudnovate zgode šegrta Hlapića (premijera 2013.) – 45 reprizakad-se-zeni-kralj-vrdalj-2007 picture-152

Zvonko Festini rođen je 1937. godine u Obrovcu, a 1961. diplomirao je studij Slavistike na Filozofskom fakultetu u Zadru. Snažno je promicao lutkarstvo kao osobit oblik glumačkoga izričaja, u početku kao glumac, kasnije kao redatelj i pedagog. Umro je 28. listopada 2015. u Zagrebu.

Bio je jedan od najkreativnijih lutkara i promicatelja lutkarstva, dugogodišnji predsjednik hrvatskog centra UNIMA-e, te član brojnih tijela u krovnim lutkarskim institucijama. Obnašao je i odgovorne dužnosti u Koncertnoj direkciji Zagreb, Galeriji Klovićevi dvori, Gradskom uredu za kulturu, te je radio u svim hrvatskim i mnogim inozemnim lutkarskim glumištima. Svjesni njegova bogatoga lutkarskog i organizacijskog iskustva, hrvatski su mu lutkari od 1997. do 2013. godine ukazali čast i povjerenje da bude na čelu njihove krovne strukovne udruge – Hrvatske UNIMA-e.

Hrvatska UNIMA (UNion Internationale de ta MArionnette), čiji je pridruženi član Lutkarsko kazalište Mostar, navodi sljedeće: “Uz niz društvenih, političkih i javnih funkcija, Zvonko Festini bio je jedan od najuglednijih začinjavaca intelektualne i umjetničke reforme hrvatskoga lutkarstva. Prije 60-tak godina svrstao se među one koji su započeli kultivirati lutkarski kazališni izričaj i hrvatsko lutkarstvo vraćati s didaktičnih i zabavljačkih zadaća u područje umjetničkih ambicija. Jedan je od prvih redatelja koji su u hrvatskoj kazališnoj praksi lutkarstvo prihvatili kao autentičan kreativni postupak.”

Kako bi Lutkarsko kazalište Mostar odalo počast dragom prijatelju dvije subote u redovnom terminu u 11 sati ćemo izvesti predstave koje je režirao. Predstavu Čudnovate zgode šegrta Hlapića premijerno smo izveli 2013. godine i bila je posljednja predstava koju je za života režirao Zvonko Festini. Ove godine smo je obnovili, a u subotu 29. listopada 2016., povodom godišnjice otkako nas je napustio, njemu u čast i za sjećanje smo ju odigrali. U subotu 5.11.2016. ćemo odigrati 400. reprizu predstave Tigrić, prve predstave koju je Zvonko Festini režirao u Lutkarskom kazalištu Mostar.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *