Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

70 godina Lutkarskog kazališta Mostar

Revija lutkarskih kazališta u Mostaru započinje gostovanjem Akademije za umjetnost i kulturu Osijek.

U Lutkarskom kazalištu Mostar u utorak 13.9.2022. gostovat će glumački ansambl Akademije za umjetnost i kulturu Osijek sa svojom predstavom Bračne muke iz vizure ruke.

Predstava će na programu biti u 18 sati.

O predstavi:

 

Priča o ljubavi i svađi, o tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke. Lijeva i desna, naizgled neovisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su zajedno u paru. Brak sam po sebi nije nužno lijep, niti ružan, već o nama ovisni koliko se želimo žrtvovati i uložiti u njega. Novopečeni bračni par, Gospodin i Gospođa Rukić, suočen je s izazovima koje pred njih stavlja zajednički život isprepleten lijepim i komičnim situacijama, ali i onim ne tako bajnim trenutcima. Kako se oni snalaze u novom okruženju i jesu li spremni mijenjati sebe kako bi ugodili drugome saznajte u priči u kojoj svatko može pronaći djelić sebe.

 

Predstava je prilagođena za djecu od 10 godine.

 

U predstavi igra Toni Leaković.

 

Inače, ovo će biti prva od mnogih gostujućih predstava koje će u narednom periodu dodatno obogatiti program Lutkarskog kazališta Mostar a povodom jubilarne 70.obljetnice Lutarskog kazališta Mostar.

Riječ je o Reviji lutarskih kazališta koja će se održavati od 13.9 pa sve do konca mjeseca listopada a u tom periodu publika će imati priliku pogledati predstave Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, Gradskog kazališta lutaka Split, Kazališta lutaka Zadar, Pozorišta mladih Sarajevo, Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Zagrebačkog kazališta lutaka.

 

Sve daljnje informacije o nastavku Revije pratite putem društvenih mreža i web stranice kazališta.

 

Lutkarsko kazalište Mostar- 70 godina sa Vama!

plakat-70-godina-kazalista-lutaka-mostar-22

Davne 1939. godine zabilježeno je da pri Sokolskoj župi Mostar djeluje lutkarska scena koju je osnovao i vodio Đorđe Bovan koji će postati upraviteljem Gradskog pozorišta lutaka Mostar koje je osnovano 1949. 

Prva predstava „Snježana i 7 patuljaka“ premijerno je izvedena 15. 11. 1952. godine. 

Od 1960. mijenja ime u Pozorište lutaka Mostar, a dvije godine kasnije upraviteljske konce od Bovana preuzima Antonije Karačić. Ratna događanja koja su započela 1992. nisu zaustavila mostarske lutkare. Oni kreću putem izbjeglih i prognanih igrajući predstave svugdje gdje su djeca. Nakon dugog niza podstanarskih godina svoj novi dom u Mostaru otvorili su 12. 3. 2011. predstavom „Vragov most“ Petra Šurkalovića. 

Prva predstava „Snježana i 7 patuljaka“ premijerno je izvedena 15. 11. 1952. godine. 

Since 1952.

 

Lutkarsko kazalište Mostar 2022. Izrada web shopaeinženjering Studio Mostar.