Skip to content Skip to footer
Trajanje

50 min.

Uzrast

10+ god.

UTOPIJA

Predstava Utopija bavi se značenjem umjetnosti, kako u životu pojedinca, tako i u životu jedne obitelji, jedne nacije, jedne civilizacije i jednog svemira. Predstava metaforički stavlja u fokus raspad jedne civilizacije i uspostavu nove u kojoj umjetnost nije dobrodošla. U distopijskom stilu ova predstava nudi pretpostavku kako bi svijet izgledao bez umjetnosti, a posebnost joj daje to što se izvodi upravo koristeći raznolike umjetničke izričaje poput likovne, glazbene, glumačke i lutkarske, te ih  objedinjuje u kazališni čin.

Radnje predstave prati jednu obitelj slikara i njihovu najmlađu članicu Martu. Kada od vršnjaka u  školi sazna da joj obitelj od rođenja krije nestanak oca, tvrdeći da će se on vratiti svakog časa, ona odlučuje otići u potragu za njim u zemlju u kojoj je umjetnost zabranjena. U toj zemlji ona pronalazi razne ljude koji su zbog izostanka umjetnosti postali ljušture ispunjene beznađem, mržnjom i strahom. Svojim umjetničkim djelima ona im pomaže doživjeti mogućnost ljepote življenja i time im pokušava dati smisao.

Tekst i režija: Vanja Jovanović
Vizualni identitet predstave: Mario Tomašević
Glazba: Marin Živković

Asistent dramaturgije– Hana Kunić

Igraju:
Marta Haubrich
Tibor Oreč
Ivan Nevjestić
 Anela Planinić Škutor
 
Majstor tona: Dario Šunjić
Majstor svjetla: Arian Knezović
Scenski majstori: Zoran Antonijević i Filip Miljko
 

Predstava Utopija bavi se značenjem umjetnosti, kako u životu pojedinca, tako i u životu jedne obitelji, jedne nacije, jedne civilizacije i jednog svemira

Lutkarsko kazalište Mostar 2022. Izrada web shopaeinženjering Studio Mostar.