Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ansambl Lutkarskog kazališta Mostar otputovao na 30. Međunarodni festival pozorišta za djecu –  Subotica, Srbija

 

 

 

Ansambl Lutkarskog kazališta Mostar  otputovao je  na 30. Međunarodni festival pozorišta za djecu Subotica – Srbija  koji se ove godine održava od 17.- 22.rujna. U šest dana trajanja festivala u natjecateljskom dijelu publika će imati priliku pogledati ukupno 14  lutkarskih predstava a među njima i predstavu Lutkarskog kazališta Mostar.

Lutkarsko kazalište Mostar će se na ovom festivalu predstaviti sa predstavom Zmaj i princeze koju je po motivima Milade Mashatove osmislio i preradio Kyriakos Argyropoulos. Priča je to o odgajanju djece. Prije svega, upućena roditeljima, odgajateljima, a i djeci. U predstavi glume Ivan Nevjestić, Marta Haubrich i Ana Kordić.

Predstava Lutkarskog kazališta Mostar će na programu biti 21.9. u 17 sati u Narodnom pozorištu –Scena Jadran.

Na ovom festivalu publika će imati priliku pogledati predstave za djecu iz cijelog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će pogledati raznovrsne i maštovite predstave iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunjske, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Srbije i naravno Bosne i Hercegovine.

Inače, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regiji  koji okuplja umjetnike  koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvo, ali i sa prostorom za druge umjetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju kazališta za djecu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umjetnosti za djecu i kulture uopće, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodijeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Lutkarsko kazalište Mostar 2022. Izrada web shopaeinženjering Studio Mostar.